به نظر شما، تابهحال چند پژوهش دربارۀ مضرات و تأثیرات منفی لوازم آرایشی در جهان انجام شده است؟ چه مضراتی در جهان برای این موضوع شناخته شده است؟ چند مقالۀ علمی از معتبرترین مراکز علمی جهان دراینباره در سالهای اخیر در جهان انتشار یافته است؟ کدام مؤسسات علمی و دانشگاهی در جهان، در این حوزه پیشگاماند؟
شاید در نگاه اول، پاسخ به سؤالات بالا سخت باشد؛ ولی چند پژوهشگر هندی از دانشگاه مانیپال در سال 2022، در پژوهشی بسیار جامع، به تمام این سؤالات پاسخ دادند. آنها در این پژوهش، همۀ متون و مقالات منتشرشده از سال 1957 تا 2021 را که در آن به بررسی تأثیرات نامطلوب لوازم آرایشی پرداخته شده، مورد بررسی قرار دادند و درنهایت به این نتیجه رسیدند که در این بازۀ زمانی 65ساله، حدود 4127 پژوهش علمی دربارۀ تأثیرات منفی لوازم آرایشی در جهان انجام شده است.
آنها در بررسی خود متوجه شدند که بیشترین تعداد مقالات، بهترتیب متعلق به کشورهای ایالات متحدۀ آمریکا، کرۀ جنوبی، آلمان، انگلیس، چین، ایتالیا، فرانسه، هند، برزیل و ژاپن بوده و بیشترین حوزههای پژوهشی در این موضوع، مربوط به پزشکی، داروشناسی-سمشناسی، زیستشیمی-ژنتیک و بیولوژی مولکولی، علوم زیستمحیطی است.
رتبۀ اول تولید و انتشار بیشترین آثار علمی در زمینۀ تأثیرات بد و نامطلوب لوازم آرایشی را مدرسۀ پزشکی هاروارد در ایالات متحدۀ آمریکا داراست و دانشگاه بریتیش کلمبیا، مدرسۀ پزشکی ایکان، دانشگاه کالیفرنیا-لسآنجلس، دانشگاه کالیفرنیا-ساندیگو، دانشگاه کالیفرنیا-سانفرانسیسکو و مدرسه پزشکی دیوید گفن در ردههای بعدی قرار دارند.
نام دانشگاهها و مراکز پژوهشی برتر جهان در زمینه بررسی تبعات نامناسب پژشکی لوازم و محصولات آرایشی
این پژوهشگران بعد از بررسی حدود چهارهزار مقالۀ علمی معتبر، یافتههای نهایی خود را اینگونه شرح میدهند: از آنجا که محصولات زیبایی و آرایشی حاوی بیش از 10000 مادهای هستند که با بیماری ارتباط دارند، برای سلامتی مناسب نیستند. افراد بهدلیل استفادۀ همیشگی از مواد آرایشی، در معرض تأثیرات نامطلوبی همچون درماتیت تماسی، آلرژی، قرمزی پوست، حساسیت شدید نوع 4 و… قرار میگیرند. مواد تشکیلدهندۀ لوازم آرایشی بر سیستم هورمونی بدن انسان تأثیر مستقیم دارند. عموم مردم باید از وجود مواد سمی در محصولات آرایشی آگاه شوند.
منبع:
Nayak, M., et al., Global trends in cosmetics use-related adverse effects: A bibliometric analysis of literature published during 1957–2021. Cosmetics, 2021. 8(3): p. 75.